Konopí a zdraví: zpráva americké akademie věd

Od Ekaitz Agirregoitia Marcos

Ekaitz Agirregoitia Marcos vystudovala v roce 2003 na UCM obor Biologie pro zdravotnictví. V roce 2008 získal na UBC doktorát z biologie a od roku 2012 působí jako docent na katedře fyziologie Lékařské a stomatologické fakulty UBC. Jeho hlavní oblastí výzkumu je role endokanabinoidního systému ve fyziologii reprodukce. Je členem španělské Observatoře léčebného konopí a spolupracuje se sdružením terapeutických uživatelů Dosemociones (Madrid) ve skupině pacientů se zánětlivými střevními onemocněními užívajících konopí pro léčebné účely.

Národní akademie věd USA (NAS) zveřejnila zprávu o léčebném konopí s názvem The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: The Current State of Evidence and Recommendations for Research (2017). Ačkoli tato předběžná publikace ještě nebyla vydána jako tištěná kniha, je od 12. ledna 2017 k dispozici na internetových stránkách akademie.

NAS byla založena v roce 1863 jako soukromá nevládní instituce, jejímž úkolem je radit americkému národu v otázkách týkajících se vědy a techniky, ačkoli její zprávy mají celosvětový dopad.

V březnu 2016 svolalo oddělení pro zdraví a medicínu (dříve Institute of Medicine neboli IOM) Národní akademie věd, techniky a medicíny výbor odborníků, aby provedl komplexní přehled literatury o zdravotních účincích užívání konopí a/nebo jeho složek. Zpráva byla provedena na základě studií, které se objevily od zveřejnění předchozí zprávy IOM v roce 1999 Marihuana a medicína: Marihuana a zdraví z roku 1982, která nahradila první zprávu IOM nazvanou Marihuana a zdraví. Zprávu z roku 2017 vypracovalo 16 odborníků z oblastí konopí, závislostí, onkologie, kardiologie, neurologického vývoje, respiračních onemocnění, zdraví dětí a dospívajících, imunologie, toxikologie, preklinického výzkumu, epidemiologie, systematického přehledu a veřejného zdraví. Byla sponzorována americkými federálními, státními, filantropickými a nevládními organizacemi.

Vzhledem k velkému množství vědecké literatury o konopí, která vznikla od předchozí zprávy v roce 1999, a časovým omezením studie dal výbor přednost nedávno zveřejněným systematickým přehledům (od roku 2011) a vysoce kvalitnímu primárnímu výzkumu a jedenácti klíčovým zdravotním otázkám (terapeutické účinky, rakovina, kardiometabolická rizika, respirační onemocnění, imunita, zranění a smrt, prenatální, perinatální a postnatální expozice konopí, psychosociální účinek, duševní zdraví, problémové užívání konopí a užívání konopí a zneužívání jiných látek). Přestože výbor prozkoumal více než 10 700 publikací, uznává, že mohou existovat velmi zajímavé výzkumy, které nejsou ve zprávě zohledněny, protože se přímo netýkaly otázek zdravotního výzkumu, které výbor upřednostnil.

Zpráva

Po posouzení všech zkoumaných studií zpráva uvádí téměř 100 závěrů týkajících se užívání konopí nebo kanabinoidů a jejich vlivu na zdraví. Při vypracovávání zprávy výbor vypracoval standardní jazyk pro kategorizaci váhy důkazů týkajících se toho, zda je užívání konopí nebo kanabinoidů účinné či neúčinné při různých onemocněních. Shromáždil také důkazy o možných negativních zdravotních účincích užívání konopí. Důkazy byly rozděleny do následujících kategorií: průkazné, podstatné, mírné, omezené a nedostatečné. Aby byly důkazy zahrnuty do každé kategorie, zpráva zohledňuje kvalitu studií podporujících jednotlivé závěry; rozpory, které se vyskytly mezi výsledky stejného výzkumu, a jakoukoli nejistotu, kterou výsledky vyvolávají. Kategorie "nedostatečné důkazy" zahrnuje také onemocnění, u nichž nebyl publikován žádný výzkum.

Závěry

1. Terapeutické účinky konopí

Po přezkoumání studií o terapeutických účincích konopí zpráva uvádí, že existují přesvědčivé nebo podstatné důkazy o tom, že kanabinoidy jsou účinné při léčbě chronické bolesti u dospělých, jako antiemetika při léčbě nevolnosti a zvracení vyvolaných chemoterapií a při zlepšení příznaků spasticity u pacientů s roztroušenou sklerózou. Existují také důkazy, i když mírné, o jejich účinnosti při zlepšování krátkodobých výsledků spánku u pacientů s poruchami spánku spojenými s obstrukční spánkovou apnoe, fibromyalgií, chronickou bolestí a roztroušenou sklerózou. Omezené důkazy byly nalezeny, pokud jde o zvýšení chuti k jídlu u pacientů s HIV nebo v souvislosti se zlepšením příznaků spasticity roztroušené sklerózy měřených klinikem, mimo jiné. Závěrem se uvádí, že neexistují žádné důkazy, které by podporovaly nebo zamítaly použití kanabinoidů v mnoha dalších případech, jako je rakovina, epilepsie, příznaky syndromu dráždivého tračníku nebo dosažení abstinence při užívání návykových látek.

2. Účinky konopí na výskyt zdravotních problémů

Pokud jde o rakovinu, neexistují žádné důkazy (nebo jsou důkazy nedostatečné) vztahující se k užívání konopí ke vzniku jakéhokoli typu rakoviny; ve skutečnosti existují mírné důkazy, které naznačují, že neexistuje žádný vztah mezi užíváním konopí a rakovinou plic nebo krku. Pokud jde o možná kardiometabolická rizika spojená s užíváním konopí, důkazy jsou omezené. Omezené jsou také důkazy o souvislosti mezi kouřením konopí u zdravých osob a snížením hladiny zánětlivých cytokininů; naopak neexistuje žádný závěr o tom, k čemu dochází u pacientů se zánětlivými onemocněními.

Existují však podstatné důkazy o chronickém kouření konopí a výskytu epizod bronchitidy nebo zhoršení respiračních příznaků, ačkoli existují mírné důkazy o tom, že ukončení kouření konopí tyto respirační příznaky zlepšuje. Existují také mírné důkazy o zlepšení dynamiky dýchacích cest při akutním užívání.

Zpráva uvádí, že existují podstatné důkazy týkající se užívání kouření konopí těhotnými ženami a nižší porodní hmotnosti jejich dětí. Existují také důkazy, v tomto případě omezené, o souvislosti mezi užíváním konopí a těhotenskými komplikacemi. Nicméně neexistují žádné důkazy spojující užívání konopí s jakýmikoli pozdějšími zdravotními problémy u potomků.

Pokud jde o duševní zdraví, existují mírné důkazy o souvislosti mezi akutním užíváním konopí a zhoršením učení, paměti a pozornosti. Kde autoři zprávy našli podstatné důkazy, byla souvislost mezi užíváním konopí a rozvojem schizofrenie a dalších psychotických poruch, přičemž větší riziko hrozí častějším uživatelům. Nalezli také mírné důkazy o tom, že konopí může zvyšovat výskyt duševních poruch u chronických uživatelů. Nicméně se nezmiňují o tom, jakou roli hrají genetické nebo environmentální predispozice chronických uživatelů konopí ve vztahu ke vzniku duševních poruch.

Ačkoli existují podstatné důkazy o tom, že kouření cigaret a časné zahájení užívání konopí jsou rizikovými faktory pro vznik budoucích problémů s užíváním konopí, existují mírné důkazy o tom, že přítomnost duševních poruch, jako je úzkost nebo bipolární porucha, není rizikovým faktorem pro vznik problémů s užíváním konopí. Ve skutečnosti existují podstatné důkazy o tom, že porucha pozornosti s hyperaktivitou v dospívání není rizikovým faktorem pro vznik problémů s užíváním konopí.

V neposlední řadě je zajímavé, že zpráva nenachází žádné důkazy související s užíváním konopí v souvislosti s úmrtím z jakékoli příčiny, pracovními úrazy nebo úmrtím v důsledku předávkování. Na druhou stranu však nalezli mírné důkazy o vzniku závislosti na látkách, jako je alkohol, tabák a jiné legální drogy, v důsledku užívání konopí a naopak.

3. Výzvy a překážky při provádění výzkumu s kanabinoidy

Konopí je na seznamu DEA (Drug Enforcement Administration) a FDA (Food and Drug Administration) jako kontrolovaná látka seznamu I (tj. látka s vysokým potenciálem zneužívání a bez akceptovaného lékařského využití). V srpnu 2016 DEA zamítl žádost o přeřazení konopí do seznamu II (látky s vysokým potenciálem zneužívání, ale s uznávaným lékařským využitím) s odůvodněním, že nemá žádné uznávané lékařské využití. Autoři zprávy dospěli k závěru, že existují regulační překážky, včetně zařazení konopí do seznamu I ze strany DEA, které brání rozvoji výzkumu konopí a kanabinoidů. Upozorňují na paradox, že čistá forma THC, hlavní účinné látky rostliny, je zařazena do seznamu III (nižší potenciál zneužívání než u drog nebo látek zařazených do seznamů I a II a s uznávaným lékařským využitím), zatímco rostlina samotná je zařazena do seznamu I.

Zpráva rovněž upozorňuje na skutečnost, že ačkoli je užívání konopí povoleno pro lékařské a vědecké účely, výše uvedené překážky často ztěžují výzkumným pracovníkům přístup k množství, kvalitě a druhu konopného produktu, který potřebují k řešení konkrétních výzkumných otázek týkajících se zdravotních účinků konopí.

4. Doporučení na podporu a zlepšení programu výzkumu konopí

V závěru zprávy jsou uvedena 4 konkrétní doporučení k odstranění nedostatků ve výzkumu, zlepšení kvality výzkumu, zlepšení kapacity dohledu a odstranění překážek výzkumu:

Na jedné straně doporučuje vytvořit důkazní základnu o krátkodobých a dlouhodobých zdravotních účincích užívání konopí. Vyzývá veřejné agentury, filantropické a profesní organizace, soukromé společnosti a výzkumné skupiny zabývající se klinickým a veřejným zdravím, aby poskytly financování a podporu národnímu programu výzkumu konopí, který by řešil klíčové mezery v důkazní základně. Zdůrazňuje také potřebu lépe porozumět farmakokinetickým a farmakodynamickým vlastnostem kanabinoidů a provádět klinické a observační studie s využitím konopí nebo jeho derivátů v různých formách (inhalační, perorální nebo celá rostlina).

Naléhavě vyzývá Národní ústavy zdraví (NIHs), Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), průmyslové skupiny a nevládní organizace, aby společně financovaly seminář k vypracování standardů, které by usměrňovaly a zajišťovaly provádění vysoce kvalitního výzkumu konopí, a aby financovaly svolání výboru odborníků, jehož úkolem by bylo vypracovat objektivní zprávu charakterizující překážky výzkumu a navrhnout strategie na podporu rozvoje zdrojů a infrastruktury nezbytných pro provádění komplexního programu výzkumu konopí.

Závěrečné úvahy

Zpráva obsahuje velké množství závěrů týkajících se důkazů, které výbor zjistil při přezkoumání výzkumných prací. Nejvýraznějším rysem, který silně podporuje legalizaci léčebného konopí, je to, že výbor používá termíny jako "přesvědčivé" a "podstatné" v souvislosti s důkazy o prospěšnosti konopí při zmírňování určitých stavů. Ve srovnání se zprávou z roku 1999, kde se kanabinoidům připisoval "potenciální léčebný účinek" u některých onemocnění, ale termíny jako "přesvědčivý" nebo "podstatný" se nepoužívaly, došlo k jasnému pokroku v použitém jazyce. Je zřejmé, že hlavním důvodem této změny byl rozsáhlý výzkum provedený v posledních letech, který přinášel stále významnější důkazy o účincích konopí na různé stavy. Neměli bychom však přehlížet skutečnost, že tlak na zvýšené užívání konopí mezi stále větším počtem pacientů ovlivnil i doporučení uvedená v závěrečné části zprávy. A v celé této diskusi je důležité mít na paměti, že neexistují přesné údaje o prevalenci užívání jiných než bylinných forem konopí (těch, které pacienti užívají nejčastěji). Jedním z velkých omezení zprávy je, že vychází pouze ze studií provedených s léčivými přípravky schválenými FDA, jako jsou Dronabinol (syntetické kapsle THC), Nabilone (kapsle se syntetickým analogem THC), Sativex (sprej THC a CBD extrahovaný z rostliny; 1:1) a Epidiolex (koncentrovaný olej CBD extrahovaný z rostliny), a studií, v nichž byla rostlina používána přímo k léčebným účelům. Zůstává tak mezera, pokud jde o účinky, které velmi významný počet pacientů zjišťuje při jiných formách prezentace (edibles, oleje, náplasti a další koncentráty). Je však třeba poznamenat, že doporučení zprávy odkazují na potřebu zabývat se touto otázkou v blízké budoucnosti.

Další postup vědecké komunity v souvislosti s léčebným konopím je ve zprávě vytyčen v doporučeních veřejným agenturám a soukromým organizacím, aby financovaly studie o kanabinoidech, v nutnosti vytvořit pracovní skupinu odborníků na danou problematiku za účelem vytvoření plánu výzkumu kanabinoidů a v potřebě změnit právní status konopí s cílem usnadnit standardizaci a dostupnost sloučenin.

• Všechny informace v našem obsahu jsou založeny na vědeckých studiích.
    Pokud uvažujete o použití konopí nebo kanabinoidů k léčbě svých příznaků nebo onemocnění, poraďte se nejprve s lékařem.
  • Použití našeho obsahu pro komerční účely není povoleno.
  • Bez předchozího souhlasu není povolena žádná forma úpravy, adaptace nebo překladu našeho obsahu.
  • V případě stahování a používání našeho obsahu se bude jednat výhradně o vzdělávací účely, které musí být vždy řádně akreditovány.
  • Publikování našeho obsahu není bez výslovného souhlasu povoleno.
  • Fundación CANNA neodpovídá za názory svých přispěvatelů a autorů.