Konopí vs. marihuana

Od Hana Gabrielová

Absolventka Zemědělské fakulty s diplomovou prací na téma: "Možnosti pěstování a využití konopí v České republice". V roce 2005 získala akreditaci programů Ministerstva zemědělství jako poradce se specializací na ekologické zemědělství a pěstování konopí. Od roku 2000 je aktivní členkou nevládní organizace Konopa, která vzdělává veřejnost i odborníky v možnostech využití konopí. V letech 2011-13 byla členkou řídícího výboru mezinárodní organizace ENCOD a je členkou petičního výboru pro petice za léčebné konopí v ČR. V letech 2010-2012 organizovala odbornou konferenci Cannafest v Praze. Od září 2010 pracuje jako jednatelka společnosti Hempoint s.r.o. zaměřené na pěstování ekologického konopí. V roce 2013 byla spoluzakladatelkou KOPAC, českého sdružení pacientů pro léčbu konopím. V roce 2016 začala pracovat na standardech pro pěstování konopí (certifikace Patient focus) v rámci Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy (ICCI).

Konopí i jeho více sexy příbuzná marihuana pocházejí z konopí setého. Tento jeden rostlinný druh zahrnuje tisíce různých kultivarů a kmenů, vyšlechtěných pro různé účely.

Konopí je po staletí velmi úzce spjato s historií lidstva a uspokojuje nejrůznější potřeby. Konopné vlákno, semena, květy a stonky hrály roli při významných historických událostech po celém světě. Kolumbus by se například nikdy nedostal do Ameriky bez silných konopných lan a plachet. A v Číně se v průběhu dějin díky používání levného konopného papíru k šíření informací dále rozvíjelo vzdělávání.

A konečně, konopí poskytovalo v posledních 5 000 letech léčebnou pomoc milionům lidí.

Hemp vs Marijuana

V roce 1961 však OSN zařadila konopí na "černou listinu", což vedlo k celosvětovému zákazu pěstování této plodiny. THC (obsah psychoaktivního kanabinoidu) byl objeven v roce 1964 a na seznam zakázaných látek se dostal v roce 1968. Teprve o 20 let později vědci ve Francii, která má v pěstování konopí silnou tradici, vyvinuli odrůdy s velmi nízkým obsahem THC, což umožnilo, aby se rostlina opět bez právních komplikací používala například na výrobu potravin, látek, stavebních materiálů atd. Tento vědecký vývoj byl spojen se silným lobbingem v Evropském parlamentu a nakonec vyústil v nové předpisy, které umožňují zemím EU pěstovat průmyslové konopí s maximálním obsahem THC 0,3 %.

V současné době je průmyslové konopí definováno jako odrůdy s obsahem THC nižším než 0,3 % (některé země stanovily maximální hodnotu na 0,2 %). Kmeny s obsahem pod touto hranicí 0,3 % jsou způsobilé k registraci ve společném katalogu zemědělských druhů rostlin EU, které lze pěstovat jako průmyslovou plodinu.

Právní status

Hemp vs Marijuana

Legislativa pro pěstování konopí není dosud běžná ve všech zemích EU. V některých zemích musí zemědělci získat speciální licenci, v jiných stačí informovat místní úřady a státní orgány o tom, že hodlají pěstovat konopí. Obecně lze říci, že v celé EU jsou pěstitelé konopí povinni používat semena certifikovaná šlechtiteli, kteří zaručují nízký obsah THC (0,3 %). Prodejci osiva jsou povinni poskytnout dokumentaci v rámci procesu, který vytváří určitou formu právní ochrany pěstitelů před trestním stíháním.

Na poli lze konopí a marihuanu jen stěží rozlišit. Marihuana - známá pod různými slangovými výrazy jako "ganja", "weed", "pot" atd. - pochází ze sušených květů samičích rostlin konopí, které obsahují (technicky vzato) více než 0,3 % THC, ačkoli většina marihuany používané pro rekreační a léčebné účely pochází z rostlin s mnohem vyšší koncentrací THC. Léčebná marihuana byla v omezené míře legalizována pro pěstování v několika členských státech, a to pod dohledem vlády.

Zatímco EU zatím marihuanu jako legální látku neuznala, celoevropská pravidla týkající se průmyslového konopí ji v zásadě definují jako konopí s obsahem THC nižším než 0,3 %.

Potenciál konopí

Ačkoli zákaz marihuany platný od roku 1961 brání výzkumu konopí, přesto bylo zjištěno mnoho přínosů konzumace této rostliny, zejména pro lékařské účely.

Pacienti většinou přicházejí ke konopí, protože nemají jinou možnost nebo protože zjistili, že funguje lépe než konvenční medicína bez rizika vedlejších účinků.

Léčebné využití konopí zahrnuje léčbu:

• Glaukomu
  • Epileptických záchvatů
  • Rakovina
  • Snížení úzkosti
  • zpomalení progrese Alzheimerovy choroby
  • zmírnění bolesti při roztroušené skleróze
  • Možná pomoc při jiných typech svalových křečí.
  • zmírnění vedlejších účinků léčby hepatitidy C a zvýšení účinnosti léčby.
  • Léčba zánětlivých střevních onemocnění, včetně Crohnovy choroby.
  • Artritické potíže.
  • Třes u lidí s Parkinsonovou chorobou.
  • Posttraumatická stresová porucha (PTSD)
  • Pomoc při ochraně mozku po cévní mozkové příhodě.
  • Odstranění nočních můr.
  • Zmírnění nevolnosti při chemoterapii a povzbuzení chuti k jídlu.
  • Pomoc při snižování spotřeby alkoholu

Pro úplnější představu je třeba také poznamenat, že konopí s sebou nese určitá rizika pro duševní zdraví.

• Může mít negativní účinky na kognitivní funkce
  • Může mít negativní účinky na krátkodobou a střednědobou paměť a koncentraci.
  • Může nadměrně ovlivňovat emoce
  • u náchylných konzumentů může zesílit depresi nebo rozrušení
  • Přináší riziko psychiatrických poruch

Potenciál konopí

Přestože konopný průmysl dosáhl v posledních letech velkých pokroků, mezi politiky, úředníky a vládními činiteli stále není dostatečná informovanost. To znamená, že legislativa zaostává, stejně jako normy pro pěstování a zpracování konopí. Pokrok brzdí také nejednotnost metodiky používané při analýze vzorků a garantování obsahu.

Přitom konopí nabízí širokou škálu výhod, od vytváření pracovních míst a hospodářského rozvoje až po specifické využití v medicíně a pro dobrý pocit. Vyrábí se z něj také vynikající textilie a nabízí udržitelnou alternativu pro stavebnictví.

Konopí na poli

Jako plodina je konopí mimořádně udržitelné; ve skutečnosti pohlcuje CO2 a osvědčilo se jako účinný prostředek proti odlesňování.

Environmental benefits of hemp agriculture:

• Zlepšuje strukturu půdy
  • Funguje jako dobrý biologický režim pro zemědělce; nejsou potřeba žádné chemikálie.
  • Chrání půdu před erozí
  • Je ideální střídácí plodinou
  • Zabraňuje odlesňování - konopí může nahradit výrobky na bázi dřeva

Hospodářský rozvoj a konopí

Protože konopí může být při správném zpracování vysoce výnosnou plodinou, je příslibem rozvoje v chudých venkovských oblastech. Nabízí také vynikající příležitost pro rozvoj vysoce lokalizované "distribuované" ekonomiky, kde sousedé obchodují mezi sebou. Jako vynikající plodina pro střídání plodin může pomoci diverzifikovat místní zemědělskou produkci a zajistit místní pracovní místa.

Zdravotnictví: Cannabidiol

Je zajímavé, že poptávka po kanabidiolu (CBD), který pochází z rostlin konopí s nízkým obsahem THC, se ukázala jako účinná při léčbě některých nemocí a zdravotních problémů. V důsledku toho se trh s CBD v posledních dvou letech exponenciálně rozrostl - což doprovázel velký mediální humbuk. CBD se získává z rostlin konopí s vysokým podílem CBD.

Na vývoji CBD je třeba ještě hodně zapracovat, protože dosud byla většina průmyslového konopí pěstovaného v Evropě určena pro trh s olejem ze semen a vlákny. Seznam schválených evropských odrůd konopí, který nyní čítá více než 50 odrůd, neobsahuje ani jednu odrůdu vyšlechtěnou pro CBD.

Zelená hmota a trhy s olejem ze semen

Konopné květy mají uplatnění v bylinných produktech pro zdraví a krásu a na trhu s potravinami, zejména v zeleném čaji. Potraviny na bázi konopných semen nabízejí vyvážený obsah důležitých živin.

Konopné květy a listy z legálních odrůd konopí neobsahují psychoaktivní THC, ale je v nich přítomen kanabidiol (CBD) - a studie stále častěji prokazují jeho pozitivní účinky na imunitní systém. Ukázalo se, že je účinný při nespavosti, zažívacích potížích, bolestech hlavy, kloubů a dýchacích potížích.

Esenciální (semenný) olej se používá jako aromatická přísada v potravinářství, ale své místo si našel i v kosmetickém průmyslu. Směs esenciálního oleje s konopným olejem získaným ze semen se používá k masážím s relaxačními a protizánětlivými účinky.

Konopné stavění a další

Konopné pazdeří a stébla - jádro stonku - lze použít na vše od podestýlky pro zvířata až po interiér automobilu. Hlavní trh s konopnými stébly je stále hlavně pro podestýlku pro koně a jiné druhy zvířat. Stavba z konopného betonu (kombinace hurd a přírodního vápna) vede ke skutečně ekologické stavbě a zdravému prostředí, které skutečně pohlcuje CO2.

Trh s hurdou používanou v biokompozitech pro interiérové díly automobilů se ukázal jako stabilní. Společnosti jako Audi, BMW, Mercedes a některé francouzské automobilky používají biokompozity v interiérech svých vozů střední a luxusní velikosti. Některé z nich obsahují až 25 kilogramů konopných vláken. Ty jsou cenově konkurenceschopné s tradičními plasty a mají zřejmý přínos pro životní prostředí.

Konopí se již dlouho používá v textilním průmyslu, při výrobě provazů a papíru.

• Všechny informace v našem obsahu jsou založeny na vědeckých studiích.
    Pokud uvažujete o použití konopí nebo kanabinoidů k léčbě svých příznaků nebo onemocnění, poraďte se nejprve s lékařem.
  • Použití našeho obsahu pro komerční účely není povoleno.
  • Bez předchozího souhlasu není povolena žádná forma úpravy, adaptace nebo překladu našeho obsahu.
  • V případě stahování a používání našeho obsahu se bude jednat výhradně o vzdělávací účely, které musí být vždy řádně akreditovány.
  • Publikování našeho obsahu není bez výslovného souhlasu povoleno.
  • Fundación CANNA neodpovídá za názory svých přispěvatelů a autorů.